





Po jesenskih počitnicah je splet okoliščin nanesel, da je na našo šolo z RTV Slovenija prišla pobuda za kratek prispevek o pripravi tradicionalnih jedi. Novinar Goran Obradović se je na nas obrnil z željo, da manjša skupina učencev pod vodstvom mentorice pripravi dve tradicionalni zgornjesavinjski jedi. Da bi bil izziv še večji, so jedi natančno določili. Naloga je bila poverjena učencem, ki so se v tem šolskem letu odločili za izbirni predmet Sodobna priprava hrane in učiteljici Katji Atelšek, ki predmet vodim. Zaradi strokovnega znanja in odličnih kulinaričnih sposobnosti smo za pomoč prosili še gospo Branko Lipnik, učiteljico zgodovine in geografije. Glede na to, da smo imeli za pripravo na snemanje le nekaj dni, nam je bilo še najtežje najti pristen recept. Če z »obrnenkom« nismo imeli večjih težav, nikakor nismo našli osebe, ki bi že kdaj slišala za »polžkovo godljo«. Novinarju se je ravno dejstvo, da gre za praktično pozabljeno, pa vendar preprosto in prikladno jed za zajtrk, zdelo odličen razlog, da vztraja na pripravi. Ime je zadevo še dodatno popestrilo. In smo se torej lotili brskanja in raziskovanja, dokler nismo zadevi prišli do dna. Sledilo je snemanje, ki je nedvomno bilo nepozabna izkušnja. Več kot dve uri smo potrebovali za okrog pet minut dolg prispevek. Smo se pa pri tem odlično zabavali, saj je vse skupaj potekalo v zelo sproščenem vzdušju. Še vedno smo hvaležni podjetju BSH Hišni aparati d.o.o. Nazarje, ki nam je pred dvema letoma poklonilo vse velike in male kuhinjske aparate in s tem omogočilo ureditev sodobne gospodinjske učilnice, v kateri ponosno kuhamo tudi za televizijo.
Kako nam je priprava zajtrka uspela, si lahko ogledate na TV SLO 1 v oddaji Dobro jutro, ki je bila v torek, 10. 12. 2024, enkrat med 7. in 10. uro ali na tej povezavi.
Katja Atelšek